Nafra :: Kousen :: Handwerken :: Breigarens

Aanbiedingen

Er zijn op dit moment geen aanbiedingen

De totale uitverkoop van breiwol is voorbij 


Santa Claus - borduurpakket met telpatroon Luca-S |  | Artikelnummer: luca-b563
Voor handwerkpakketten

kijk op onze nieuwe handwerksite:
NafraHandwerk.be

 

Geen orderbevestiging gekregen binnen 1 werkdag? Kijk hier

 

Breitip nr 18

Hoe kan ik toch een breiwerk maken waarbij ik verschillende verfbaden breigaren gebruik?

 

Een beetje achtergrondinformatie: 

Elk product dat een kleurtje krijgt moet in een bepaald "verfbad" geverfd worden.  Alhoewel een kleur meerdere jaren kan meegaan, een verfbad kan dat niet.  Eens de verf op is wordt er een nieuw bad gemaakt die van kleur zal verschillen met het vorige.  Het verschil kan soms heel subtiel zijn, maar kan ook heel groot zijn zodat je bijna een andere kleur krijgt.  Ook het materiaal zelf speelt daarbij een rol.  Wanneer het gaat om (brei)garens en je zou een zuiver wollen garen in een bepaald verfbad stoppen, waarna je in datzelfde verfbad een zuiver acryl garen stopt, dan zal je nadien een duidelijk verschil zien tussen de beide garens.  Wol neemt nu eenmaal een kleur op een andere manier op dan acryl.  Leg maar eens een puur wollen garen van hoge kwaliteit naast een goedkope acryl.  Je hoeft helemaal geen expert te zijn om te "raden" welk van beiden het goedkope garen is.  

 

Waarom met verschillende verfbaden breien?

Alhoewel in theorie iedereen wel weet dat je dat beter niet doet, wordt het in de praktijk toch heel dikwijls gedaan.  Men heeft bvb. een trui gebreid en heeft nog een paar kluwens over waarmee men denkt nog een (kinder)truitje te kunnen breien.  Eens men begonnen is komt men gewoonlijk al snel tot de constatatie dat het niet zal lukken.  Ondertussen is er al een rugpand gebreid en ook het voorpand is voor de helft klaar.  Als je op dat moment besluit dezelfde kleur bij te kopen en deze nieuwe kluwens hebben een ander verfbad, dan zal je altijd duidelijk zien waar je de nieuwe kluwen aangezet hebt indien je zo maar in de helft van je voorpand naar het nieuwe bad overschakelt, zelfs indien het verschil tussen de beide baden slechts heel klein is.
Een andere reden om toch met verschillende baden te gaan breien is omdat men wol heeft aangekocht voor een bepaalde trui, maar eens men de wol in huis heeft besluit men toch maar een ander model te gaan maken.  Natuurlijk kiest men in zo een geval altijd voor een model dat meer garen vraagt.  Zo maakt men de trui niet alleen langer of breder, van een trui met diepe V-hals wordt het plots een hoge rolkraag, en liefst nog een dubbele en extra brede, men maakt een lange boord i.p.v. een paar naalden ribbelsteek, of men maakt van een model in de zuinige tricotsteek plots een kabeltrui met diverse dikke, dubbele en driedubbele kabels, hier en daar nog wat patentsteek en gerstekorrel ertussen en het lot is bezegeld.  Voldoende voor rug- en voorpand is er dan meestal wel, en hoe mooi deze trui ook lijkt te zullen worden, met slechts een halve mouw aan de ene arm en helemaal géén mouw aan de andere arm is het toch écht geen gezicht!

 

Veel voorkomende fouten:

1. Ik heb nu alles opgebreid wat ik heb, ben halverwege mijn tweede mouw en nu is mijn bol plots op.
Sorry hoor, maar een bol is nooit plots op.  Je ziet het al kluwens vooraf aankomen, dus neem je voorzorgen en begin niet aan die laatste, je hebt hem nodig om te vergelijken met het nieuwe verfbad.  Dus ga jezelf nu niet wijs maken dat je met deze ene kluwen op miraculeuze wijze wel twee mouwen zal kunnen breien indien je voor je rugpand alleen 5 kluwens hebt nodig gehad.
Indien de breister alles tot het laatste metertje opgebreid heeft, dan is ze meestal ook de laatste naalden steeds vaster en vaster beginnen breien omdat ze - bewust of onbewust - de wol wat heeft willen "rekken".  Daardoor wordt het breiwerk op zich dan ook nog onregelmatig en ronduit lelijk.

2. Ik ben braaf geweest en heb netjes de laatste kluwen overgehouden om te vergelijken met het nieuwe verfbad.  Ik zag geen verschil tussen de kluwens en dacht dat het wel in orde zou komen.  Pas wanneer ik de trui aantrok en in de spiegel keek zag ik een streep midden in mijn voorpand.
Eveneens sorry, maar ook dit had je kunnen voorkomen indien je wat logisch had nagedacht.  Zelfs indien je "op de bol" geen verschil ziet, dan wil dat nog niet zeggen dat het verschil er niet is.  Het is enkel een aanduiding dat je je wat meer kan veroorloven omdat het hier om een klein verschil gaat.  En er is geen wet die zegt dat je een breiwerk maar pas goed mag bekijken eens de trui volledig in elkaar genaaid is.  Bij elk breiwerk geldt altijd, regelmatig controleren op eventuele fouten, d.w.z. het gebreide stuk om de zoveel cm eens op armlengte en ooghoogte van je af houden om van op afstand te bekijken, vooral bij kabeltruien of ingewikkelde fantasiesteken is dit van groot belang.  Ook het breiwerk bekijken bij daglicht en niet enkel bij kunstlicht kan veel ergernis achteraf voorkomen.

3. Ik heb niet genoeg wol en kan ook dezelfde kleur niet meer bijkopen.  Ik zal best een kleur nemen die sterk lijkt op wat ik heb.
Derde maal sorry, maar dat is zo ongeveer de slechtste beslissing die je zou kunnen nemen.  Dat is alsof je met een ander verfbad verdergaat, en dan nog wel met het grootst denkbare kleurverschil.  Neem in dit geval liever een heel andere kleur, die uiteraard bij de andere past maar zet het verschil extra in de verf, maak het zo groot mogelijk, zodat het lijkt alsof dit kleureffect vanaf het begin de bedoeling was.  Ben je aan een beige trui bezig, dan kan je met een bruin (en eventueel een derde, nog donkerder bruin) een heel mooi effect creëren.  Of ga voor volledig contrast en kies voor bvb.groen of een fantasiedraad waar een beige in verwerkt zit.  Laat je fantasie werken!

 

Toch wat mogelijkheden ter beschikking om erger te voorkomen

Ben je toch genoodzaakt om met verschillende verfbaden te breien, hou dan vast aan volgende regels...

Zorg dat je een volledige kluwen onaangeroerd laat van het oude verfbad en vergelijk deze met een kluwen van het nieuwe verfbad.  Eens gebreid wordt het verschil dat je op de bol ziet altijd groter, dus... zie je een duidelijk verschil? Dan zal het verschil héél groot worden eens het gebreid is en zijn de camouflagemogelijkheden uiterst beperkt.  In dat geval is het beste wat je kan doen er een contrasterende kleur bij nemen om het bad te breken.  Zie je slechts een klein verschil? Dan zal het toch duidelijk merkbaar zijn indien je op de verkeerde plaatsen aanzet.  Zie je helemaal geen verschil? Dan kan je helemaal verbergen dat je verschillende baden hebt gebruikt indien je een paar regels in acht neemt.

Gaat het om een egaal, klassiek breigaren of is het een fantasiegaren? Een klassiek garen met spikkeltjes of zelfs een pluisjesgaren met verschillende, contrasterende spikkels? Hoe meer fantasie er aan je garen is, hoe minder een badverschil opvalt.  Is het een egaal, klassiek breigaren in heel egale kleur? Dan vallen verschillen duidelijk op.

In welke steek wordt er gebreid?  Is het een vlakke r. tricotsteek? Heb je fantasiesteken? Drukke kabelmotieven? Hoe meer fantasie in de steek, hoe minder een badverschil opvalt.  Hoe egaler de steek, hoe meer een kleurverschil zichtbaar zal blijven.

 

De goede plaatsen om een verfbadwissel door te voeren:

Als het enigszins mogelijk is, begin dan met het nieuwe verfbad aan een nieuw pand.  Is de tweede mouw in een ander bad gebreid en het kleurverschil is klein, dan heb je kans dat je het helemaal niet zal zien, zelfs indien het om een egale draad gaat in een lichtgrijze kleur die bovendien in r.tricotsteek wordt gebreid.  Het is een ander stuk, op de plaats waar het vastzit aan het andere bad lopen de steken in een andere richting en ook dat speelt een rol.  
Je kan ook de kraag en de boorden in een ander bad maken.  Maar of dat voldoende wol uitspaart is afhankelijk van hoe groot de kraag en de boorden zijn en hoeveel wol je te weinig hebt.  Bovendien moet je om het trucje met de boorden te kunnen toepassen wel bijna vanaf het begin weten dat je gaat te weinig hebben. Zijn de boorden meer dan 5 cm hoog en is de kraag meer dan alleen maar een klein rond halsje en wordt dat alles in een boordpatroon gebreid, dan spaar je toch al snel een paar kluwens uit en dat kan misschien voldoende zijn.

Als je trui fantasiesteken heeft die natuurlijke, horizontale strepen vormen, zet het andere bad dan aan waar je ook overgaat naar een andere fantasiesteek.

Indien het kleurverschil op de bol niet zichtbaar is, en je breit in een fantasiesteek, dan kan je ook een heel voorpand in badstreepjes breien. Doe alsof je met twee totaal verschillende kleuren in streepjes van 2 naalden breit. Zet vanaf het begin de beide verfbaden aan, een volledige kluwen van elk bad, brei telkens 2 naalden van elke kluwen en wissel dat constant af over de hele hoogte van het voorpand.  Op deze manier spaar je het materiaal van een half voorpand uit.

Brei voorpand volledig in 1 bad en het rugpand volledig in het andere bad.  (spaart natuurlijk een volledig rug- of voorpand uit)

Brei rug- en voorpand in 1 bad en de beide mouwen in het andere bad. (spaart ong.1/3 v.h.volledige materiaal uit indien het gaat om mouwen zonder of met kleine kap)

 

Conclusie:

Indien je vooraf weet dat je te weinig wol zou kunnen hebben, hou daar dan ook vanaf het begin rekening mee.  Brei meteen de boorden in een afwijkend verfbad, en meteen na de boord ga je over op het hoofdbad.  Doe dat op dezelfde manier bij elk pand.  

Pas indien mogelijk ook je model aan.  Breng een streepje in een contrasterende kleur aan hier en daar, het mag zelfs een streepje toon-op-toon zijn, maar het verschil moet wel groot genoeg zijn dat het duidelijk een "andere kleur" is.  Na dat streepje kan je dan verdergaan met het nieuwe bad.

En tot slot: ben je zeker dat je wel MOET met een ander bad breien? Misschien kan je het model zodanig aanpassen dat je een deel in een totaal andere kleur breit, zelfs met kabeltruien is dat mogelijk en het resultaat zou je wel eens heel positief kunnen verrassen...

 

Succes maar weer en tot een volgende keer... 


Terug naar overzicht breitips

 

naar breimodellen

naar breigarencollectie

naar breiboeken

HomeHome

Winkelwagen  

Uw winkelwagen bevat geen producten.

Nieuwe producten

Op dit moment zijn er geen nieuwe producten